KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_16 04 2020

DRUGIE ŻYCIE ODPADÓW- JAK SEGREGUJEMY ŚMIECI?

Drogie dzieci to bardzo ważny temat, gdyż ma to wpływ na Nasze środowisko, powietrze i zdrowie. Chcemy żebyście mogli mieć większą wiedzę o środowisku.

Segregujemy odpady aby łatwiej i skuteczniej poddać je procesowi recyklingu, czyli oddania im ,,Drugiego życia"- wytworzenie ze starych produktów nowych.

Gdyby świat był brudny: często byśmy chorowali, brakowałoby jedzenia, rośliny by umarły, wszystko byłoby droższe, brakowałoby tlenu, ludzie i zwierzęta by umierali.                                          

Gdyby świat był czysty: rzadko byśmy chorowali, byłoby więcej warzyw i owoców, ludzie i zwierzęta dłużej by żyli, mielibyśmy więcej czystego tlenu.

Co można zrobić ze szkła?

Z przetworzonego szkła można wyprodukować: nowe butelki, słoiki, wazony, opakowania szklane.

Co można zrobić z plastiku?

Z plastiku oczywiście można zrobić: nowe puszki, opakowania, ale także sami stworzyć możemy różne rzeczy przydatne w życiu codziennym.

Co możemy zrobić z metalu?

Z metalu można zrobić przede wszystkim nowe puszki, naczynia itp.

Wy jako dzieci z bujną wyobraźnią możemy z puszek zrobić przeróżne zabawki np. kotka, pojemnik na rzeczy.

Co można zrobić z papieru?

Segregacja tony papieru pozwala stworzyć kolejne cenne strony gazet czy zeszytów, a tym samym oszczędzić 17 drzew.

SEGREGACJA ŚMIECI, KODEKS EKOLOGA, ZIEMIA1, ZIEMIA2

........................................................................................................................................................................

Spróbujcie z odpadów znalezionych w domu wykonać zabawki według własnego pomysłu.

Poproście rodziców o wykonanie zdjęcia i przesłanie na adres przedszkolny celem prezentacji.

Czekamy!

.........................................................................................................................................................................

Zabawy z angielskim:

https://akademia.pwn.pl/view/55cff870-d487-4a58-b570-e13a50891dfd/37834/Karty_do_rozmow_i_zabaw_-_Rozmowy_-_po%20angielsku.pdf

https://akademia.pwn.pl/view/c5b0ab1a-4162-4730-912e-c947f7f7ba8f/37734/Memo_i_przedszkolaki_odc3.mp4

Pozdrawiamy!
Panie Agnieszka i Mariola:)