KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_21 04 2020

Witajcie Tygryski, 

Dziś przygotowałyśmy dla Was wesołe i smaczne zabawy:    

1. Zabawa paluszkowa "Zajączki".

Dzieci kolejno poruszają palcami prawej ręki, zaczynając od kciuka:

Jeden zajączek wskoczył.
Drugi zajączek gonił biedronkę.
Trzeci - odszukał w trawie ślimaka.
Czwarty - oglądał robaka.
Piąty - przyglądał się temu wszystkiemu,
nastawiał uszy w wielkim zdziwieniu.

2. Rozwiąż zagadki:

Dobra gotowana, dobra i surowa.
Choć nie pomarańcza to pomarańczowa.
Kiedy za zielony pochwycisz warkoczyk i
pociągniesz mocno, wnet z ziemi wyskoczy.

Kto z was owoc smaczny i soczysty zna,
w którego nazwie na początku
znajduje się słówko ,,ja".

3. Rozpoznawanie warzyw i owoców:

Możesz wykorzystać  to , co posiadasz w domu lub obrazki  z załączników.

owoce1, owoce2, warzywa, warzywa i owoce, piramida żywieniowa

Dzieci nazywają je i dzielą na dwie grupy: warzywa- owoce.

4. Zabawa ,,Jaki smak?"

Rodzic odkrawa kawałki produktów. Zasłania oczy dziecku.
Dziecko ma za zadanie, używając zmysłów zapachu i smaku, rozpoznać owoc lub warzywo, którego spróbowało.

Określanie smaków: słodki, słony, cierpki, kwaśny.

5. Rozmowa z dzieckiem: ,,Dlaczego jemy warzywa i owoce?"

Zwrócenie uwagi na odpowiednie proporcje spożywanych pokarmów. Podkreślenie, że duża ilość owoców też nie jest dobra z powodu zawartych w niej cukrów.

6. Zabawa pantomimiczna ,,Sałatka owocowa"

- krojenie- pionowe ruchy rąk
- obieranie - ruchy palców
- ścieranie na tarce- podskoki z rękami do góry.

7. Wspólne wykonanie sałatki owocowej.

Angażowanie dziecka do obierania i krojenia owoców.
Zwracanie uwagi na zachowanie bezpieczeństwa i prawidłowego trzymania narzędzia (noża).

Życzymy SMACZNEGO!

Pozdrawiamy serdecznie,
panie Agnieszka i Mariola