KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_21 04 2020

Dzień dobry!

1. Posłuchajcie wierszyka pt.:  „Odpady”:

Pomyśl już teraz o naszej planecie,
zanim się stanie jednym wielkim śmieciem.
Byłby to problem nie lada -
zatem już teraz pomyślmy o odpadach.
Bo śmieci i odpady nie są jednakowe -
są szklane, papierowe, metalowe także plastikowe.
Więc posłuchaj dobrej rady i segreguj odpady.
I od dzisiaj swych śmieci nie wyrzucaj jak leci!
Osobno plastik,
osobno szkło,
osobno metal,
osobno papier,
ZAPAMIĘTAJ TO !!!

2. A teraz rozwiążcie krótki quiz. Zaznaczcie tylko jedną prawidłową odpowiedź.

  • Gdzie dzieci powinny wyrzucać śmieci?
  1. Do kosz
  2. Na chodnik
  • Które z wymienionych rzeczy zaśmiecają środowisko?
  1. Kamienie
  2. Zużyte baterie
  • Jaka torba najlepiej nadaje się na zakupy?
  1. Jednorazowa, plastikowa
  2. Wielokrotnego użytku
  • Przeterminowane lekarstwa wynosimy do…
  1. Do sklepu z zabawkami
  2. Pojemnika w aptece

3. Zastanówcie się dlaczego segregujemy śmieci? Na przygotowanym obrazku wskażcie do których pojemników dzieci powinny wyrzucić swoje śmieci? Pokolorujcie obrazki z pojemnikami na odpady.

kosze_karta pracy, kosze_kolorowanka

4. Planeta Ziemia- co to takiego?

Jak nazywa się planeta, na której mieszkamy?
Jak nazywają się mieszkańcy Ziemi?
Jaki kształt ma Ziemia?
Nie znasz odpowiedzi na te pytania?
To nic! Obejrzyj krótki film, który Ci to wszystko wyjaśni:)

https://www.youtube.com/watch?v=Pp_zeQXXaY8

5. W załącznikach znajdują się kosze na śmieci oraz śmieci, które musicie posegregować i włożyć do odpowiednich koszy. 

kosz na papier, kosz na plastik, kosz na metal, kosz na odpady bio, kosz na odpady zmieszane, śmieci, segregujemy śmieci

Powodzenia!
Panie Ewa i Dorota