KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_22 04 2020

Dzień dobry!

1. Dzisiaj obchodzimy dzień Ziemi

Uświadomienie dzieciom zagrożeń dla środowiska spowodowanych działalnością człowieka, jest dla nas wszystkim bardzo ważnym zadaniem. Nie jest to temat łatwy, ale możemy go poruszyć nawet z najmłodszymi dziećmi, aby zaszczepić w nich większą wrażliwość na te zagadnienia w przyszłości. Zapoznajcie się z krótkim filmem, pt.:"Strażnicy Ziemi", w którym omówione są najważniejsze zagrożenia dla naszej zielonej planety.

2. Posłuchajcie piosenki i spróbujcie zaśpiewać ją razem z rodzicami:

https://www.youtube.com/watch?v=pRNtFXew_VE

3. Pokolorujcie kolorowankę.

dzień ziemi, kolorowanka_ziemia

4. Poproście Rodziców o przeczytanie wiersza pt: "Kran"

Porozmawiajcie z Rodzicami o wierszu.
Przykładowe pytania:

- Kto jest bohaterem wiersza?
- Nad czym zastanawiała się Zosia?
- Komu jest potrzebna woda?
- Czy Zosia pamiętała o zakręceniu kranu?
- Czy wodę trzeba oszczędzać?

5. Zabawa ruchowo– dramowa „Woda jest wszędzie”:
Poruszacie się swobodnie w rytm muzyki. Gdy muzyka cichnie, np.: płyniecie łódką, myjecie ręce, pływacie, itp.

6. Pokolorujcie obrazek.

oszczędzajmy wodę_kolorowanka

Słonecznego dnia!
Panie Ewa i Dorota