KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Mistrzowie Gotowania 01 04 2020

Drogie Dzieci,

dziś przesyłamy Wam kolejne przepisy na smakowite przysmaki:)

CZERWONE SMOOTHIE Z BURAKA

Składniki:

1 upieczony burak
2 marchewki ugotowane lub surowe
1 jabłko
sok z 1 pomarańczy
woda
szczypta cynamonu

Wykonanie:

  1. Wszystkie owoce dokładnie umyj.
  2. Z jabłek wykrój gniazda nasienne i pokrój na mniejsze kawałki. Nie obieraj.
  3. Banana i marchew obierz ze skóry.
  4. Wszystkie składniki wrzuć do blendera kielichowego. Zmiksuj na gładką masę.

Składniki smoothie można dowolnie modyfikować. Warto zadbać o równowagę warzyw, które są mniej słodkie oraz słodkich owoców.

 

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURAKA

Składniki:

50 g kakao
175 g mąki pszennej typ 550
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g cukru
250 g pieczonych buraków
3 jajka
200 g oleju rzepakowego
1 tabliczka gorzkiej czekolady

Polewa:

1 łyżka kakao
50 g masła lub mleczka kokosowego z puszki
1 łyżka cukru
2 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Buraki zmiksuj blenderem na puree – najlepiej w przezroczystym naczyniu, żeby zobaczyć piękny kolor
  2. Do buraków dodaj jajka oraz olej i zmiksuj na gładką masę.
  3. Do miski przesiej przez sitko mąkę, kakao, proszek do pieczenia i dodaj cukier.
  4. Czekoladę drobno posiekaj.
  5. Mokre składniki wlej do suchych i wymieszaj dużą łyżką na gładką masę.
  6. Do masy wsyp czekoladę i wymieszaj.
  7. Wlej ciasto do formy o wymiarze ok 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub do foremek na muffiny
  8. Nagrzej piekarnik do 160 stopni C (góra, dół) i piecz ok 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli zrobiłeś muffiny skróć czas pieczenia.
  9. Składniki polewy wymieszaj w garnku. Mieszając trzepaczką zagotuj ją i gotuj ok 2 minuty.
  10. Gotowe ciasto polej polewą

Smacznego!