KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Mistrzowie Gotowania

Drodzy Rodzice,

W tym wyjątkowym czasie, gdy nie możemy się spotkać, chcielibyśmy wesprzeć Was naszą wiedzą i doświadczeniem związanym z dobrym jedzeniem!

Niezależnie czy obecna sytuacja jest dla Was bardzo dokuczliwa czy delektujecie się wspólnym czasem, podsyłamy inspiracje, które pomogą w przygotowaniu codziennego jedzenia oraz mogą być okazją do zaangażowania dzieci w gotowanie.

Jak pewnie wiecie, w lutym naszym bohaterem był – burak. Cudowne warzywo korzeniowe, które bardzo dobrze się przechowuje. Choć wyrosło jesienią, dziś możemy się nim zajadać i to w bardzo różnych potrawach. Burak to nie tylko barszcz czy ćwikła, choć je też kochamy! Na ostatnim warsztacie dzieci  SAMODZIELNIE przygotowywały i JADŁY sałatkę caprese z buraka, na którą przepis przypominamy poniżej. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy także kilka przepisów z wykorzystaniem buraka w pysznych, szybkich potrawach,  w których mogą pomagać dzieci.

Przesyłam też kilka zdań do dzieci. Prosimy, przeczytajcie im nasz list.

 

Kochane dzieci!

Niestety nie mogłyśmy przyjechać do przedszkola, żeby z Wami gotować. Mamy nadzieje, że super bawicie się w domu. Bawcie się ile macie sił! Pamiętajcie też, jesteście Mistrzami Gotowania, dlatego przesyłamy Wam nowe przepisy. Możecie je wykorzystać. Weźcie do pomocy rodziców albo starsze rodzeństwo i ugotujcie coś pysznego!

 

SAŁATKA CAPRESE Z BURAKA

Składniki:

- buraki pieczone lub gotowane

- ser mozarella

- listki roszponki i/lub rukoli

- pesto pietruszkowe (liście i łodyżki pietruszki + oliwa)

- prażone pestki słonecznika i/lub dyni

Wykonanie:

  1. Buraki i ser pokrój na cienkie plastry. Układaj naprzemiennie na talerzu.
  2. Listki roszponki i rukoli porwij na małe kawałki i rozrzuć na burakach.
  3. Łyżeczką porozkładaj pesto. Dodatkowo możesz polać całość oliwą.
  4. Posyp pestkami słonecznika i dyni.

 

KOTLETY Z BURAKA

Składniki:

- 2-3 upieczone buraki

- 1 szklanka kaszy jaglanej

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 szklanki mąki

- 1/4 szklanki oleju

- 3 łyżki sezamu

- 3 łyżki ziaren słonecznika

- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

- pół pęczka natki pietruszki

- pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, zalej dwiema szklankami wody i gotuj ok 15 min, aż wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę, czosnek i natkę drobno posiekaj.
  3. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce rękami, najlepiej w rękawiczkach ;)
  5. Formuj małe kotlety. Kotlety mogą być dowolnych kształtów, zwróć uwagę by były podobnej grubości.
  6. Kotlety układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (góra dół) ok 30 min, a następnie delikatnie odwróć kotlety i dopiecz jeszcze 10 minut z włączonym termoobiegiem.

Gotowe kotlety można zjeść w formie burgerów w bułce albo z ziemniakami i surówką, jak klasyczny obiad. Kotlety mają w sobie kaszę, więc można je też zjeść zupełnie same z dodatkiem świeżych warzyw.