KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dzieckiem_27 04 2020

Dzień dobry!

1. Dzisiaj porozmawiamy o kosmosie. Nasza planeta – Ziemia jest częścią układu słonecznego który jest w kosmosie. Planety, w tym Ziemia, krążą wokół Słońca. Wymienimy inne planety -Merkury, Wenus, Ziemia, Mars, Jowisz, Saturn, Uran, Neptun. Opiszcie ich wygląd i rozmieszczenie w przestrzeni kosmicznej (zdjęcie załącznik).Przeliczcie wszystkie planety ustalcie, że Ziemia jest trzecią planetą od Słońca.

układ słoneczny

2. Przeczytajcie z rodzicami wiersz „Ja i UFO”

Nocka czarną, ciemną, głuchą
Na mój ogród spadło Ufo.
Pewnie zepsuł im się talerz,
Lub nie chcieli lecieć dalej.
I wylazły dwie pokraki,
Każdy inny, taki siaki.
Miały oczy jak szpareczki,
Ręce cienkie jak niteczki,
Nosy grube jak cebula,
Każdy futrem się otulał,
Włosy mieli krótko ścięte
I ogony jak diablęta.
Dziwili się w gęstym mroku,
że na ziemi taki spokój.
Ja przez okno ich widziałam
I zupełnie się nie bałam.

Omówienie treści wiersza. Zadawanie pytań pomocniczych: Co to jest UFO? Kto opowiada o lądowaniu UFO? Gdzie wylądował latający talerz? Kto wysiadł ze statku kosmicznego? Jak wyglądały istoty pozaziemskie? Czy wierzycie, że istnieje życie na innych planetach?

3. Zabawa ruchowo-naśladowcza „Przybysze z innej planety” – naśladowanie ruchem lądowania UFO, sposobu poruszania się pozaziemskich istot, ich reakcji po wylądowaniu na Ziemi (zdziwienie, śmiech, strach itp.), powrót do statku i odlot w przestrzeń kosmiczną.

4. Poniżej tekst i link do piosenki Śpiewających Brzdąców „Ufoludki na urlopie”

https://www.youtube.com/watch?v=N1QVEO9D4Kw

1. Na swym spodku prosto z Marsa ufoludki przyleciały.
A wybrały naszą Ziemię, bo tu urlop spędzać chciały.

Ref. Jeśli ktoś z was w to nie wierzy niech posłucha sam,
jak śpiewają umba bulba, umba bulba bam. (2x)

2. Już ognisko rozpaliły na polance w leśnej ciszy,
a na biwak ufoludkom wydał zgodę pan leśniczy.

 Ref. Jeśli ktoś z was w to nie wierzy... (2x)

3. Pamiętały ufoludki, by posprzątać las po sobie,
bo choć z Marsa są to wiedzą, że dbać trzeba o przyrodę.

 Ref. Jeśli ktoś z was w to nie wierzy... (4x)

Miłej zabawy!
Panie Ewa i Dorota