KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dziećmi_07 05 2020

Dzień dobry,

1. Przeczytajcie wierszyk „Nasze krajobrazy

Cała Polska:
Co za hałas na dębie
Pokłóciły się gołębie.
Może poszło o okruszki
I ze złości tupią nóżki
Sroka kłótnię wywołała,
Bo pytanie to zadała: "Hej gołębie, czy wy wiecie, Gdzie najpiękniej jest na świecie"”
Gołąb pierwszy:- Wiedzą o tym nawet pawie, że najpiękniej jest w Warszawie.
Stare Miasto kolorowe Kamieniczki zabytkowe.
Gołąb drugi:-A ja kocham Kraków stary, Miłość moja nie zna miary. Na Wawelu, gdzieś przed rokiem, to spotkałem się ze smokiem.
Gołąb trzeci:-A ja dziobem piszę w korze: Najpiękniejsze polskie morze!
Gołąb czwarty:-A ja twierdzę, że na pewno, W górach poznasz piękna sedno.
Gołąb piąty:-Na wsi kocham stare drzewa, czerwień maków, łany chleba…Sroka uszy swe zatkała, potem głośno zaskrzeczała:
- PIĘKNA NASZA POLSKA CAŁA!!!

2. Obejrzyjcie filmik o najpiękniejszych zakątkach Polski:

https://www.youtube.com/watch?v=Qbu_FRg8vuU

3. Wspólnie z Rodzicami posłuchajcie piosenki „Jesteśmy Polką i Polakiem”.

Tekst i link do piosenki: https://www.youtube.com/watch?v=plug6OIrxRM&feature=emb_title

Ref.: Jesteśmy Polką i Polakiem
Dziewczynką fajną i chłopakiem
Kochamy Polskę z całych sił,
Chcemy byś również kochał ją i ty i ty.

1. Ciuchcia na dworcu czeka
dziś wszystkie dzieci pojadą nią poznać kraj.
Ciuchcia pomknie daleko i przygód wiele
na pewno w drodze spotka Nas.

Ref.: Jesteśmy Polką i Polakiem (…)

2. Pierwsze jest Zakopane miejsce wspaniałe
gdzie góry i górale są.
Kraków to miasto stare w nim piękny Wawel
obok Wawelu mieszkał smok.

Ref.: Jesteśmy Polką i Polakiem (…)

3. Teraz to już Warszawa to ważna sprawa
bo tu stolica Polski jest .
Wisła , Pałac Kultury , Królewski Zamek
i wiele innych pięknych miejsc.

Ref.: Jesteśmy Polką i Polakiem (…)

4. Toruń z daleka pachnie, bo słodki zapach
pierników kusi mocno nas.
Podróż skończymy w Gdańsku skąd szarym morzem
można wyruszyć dalej w świat.

Ref.: Jesteśmy Polką i Polakiem (…)

 

Następnie pokolorujcie mapę Polski w kolorach barw narodowych. Miłej zabawy:)

 

Powodzenia,
Panie Ewa i Dorota