KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dziećmi_15 05 2020

Witajcie ;)

1. Posłuchajcie wierszyka:

W chlewiku mieszka świnka, co ryjkiem trąca drzwi
Ja mówię jej dzień dobry, a ona kwi, kwi, kwi

Na podwórku szczeniak mały, podnosi wielki gwałt
ja mówię mu dzień dobry, a on hau, hau, hau

Na łące stoi krówka, śniadanie właśnie je tu
ja mówię jej dzień dobry, a ona mu, mu, mu

W kurniku są kokoszki, co jajek mają sto
ja mówię im dzień dobry, a one ko, ko, ko,

A w stajni stoi koń, co piękną grzywę ma
ja mówię mu dzień dobry, a on iha, iha, iha

Jest także stary kogut, co ma dużo wdzięku i szyku
ja mówię mu dzień dobry, a on kukuryku.

2. Obejrzyjcie film: https://www.youtube.com/watch?v=1PD3jNhefUA

3. Pobawcie się w zabawę: ,,Dopowiedz i zrób”:

Powiedz: prosię i podrap się po ......... (nosie)
Powiedz: koń i wyciągnij do mnie ...... (dłoń)
Powiedz: konie i dotknij się w ......... (skronie)
Powiedz: krowy i dotknij palcem ....... (głowy)
Powiedz: króliczki i nadmij ............. (policzki)
Powiedz: kaczuszka i dotknij łokciem ...(brzuszka)
Powiedz: psy i klaśnij raz, ............... (dwa, trzy)

4. Pokolorujcie obrazek i połączcie zwierzątka z ich domami: karta1, karta2, karta3

5. Pobawimy się trochę słuchając opowiadania i ćwicząc buzię.

„Dzień dobry zwierzątka”

Bardzo wcześnie rano wszystkie zwierzęta jeszcze smacznie spały.
Kogut i kury w kurniku na grzędzie (oblizujemy czubkiem języka górne zęby po wewnętrznej stronie),
krowa i koń oborze (wysuwamy język za górne zęby i cofamy do podniebienia miękkiego),
A piesek w budzie (ustawiamy język w przedsionku jamy ustnej i oblizujemy górne zęby).
Pierwszy obudził się kogut, wyskoczył z kurnika (szeroko otwieramy buzię i wysuwamy język, nie dotykając zębów),
rozejrzała się po podwórku (szeroko otwarte usta i przesuwamy język w kąciki ust),
wskoczył na płot (wysuwamy język nad górną wargę) i głośno zapiał - Kukuryku!
Głośne pianie koguta obudziło kury, które zawołały - ko- ko- ko! Na śniadanie zjadły ziarenka (dzieci chwytają ziarenka ryżu preparowanego wargami).
Obudził się też piesek, zaszczekał- hau, hau, hau! Pobiegał w koło podwórka (otwieramy szeroko usta i oblizujemy wargi ruchem okrężnym).
Zmęczył się bardzo tym bieganiem i dyszy (wysuwamy język na brodę).
Wyszedł także ze swej kryjówki kotek i zamiauczał - miau, miau! Wypił mleczko z miseczki (wysuwamy język nad dłońmi ułożonymi w kształcie miseczki).W chlewiku świnka zaczęła potrącać ryjkiem drzwi. Krowa zaryczała - muu, muu! A koń zaparskał, że też już nie śpi (parskamy, kląskamy). A ty co mówisz wszystkim rano, gdy się obudzisz.

6. Obejrzyjcie filmik edukacyjny: https://www.youtube.com/watch?v=lIWDCkbVQ6A

7.  Przed nami weekend, może będziecie mieli okazję przygotować wspólnie z rodzicami/rodzeństwem pyszne śniadanie, do którego potrzebne będą nam składniki pochodzące wprost z wiejskiego podwórka, czyli... jaja! Umyjcie porządnie ręce i zaczynamy!

Przygotujcie proszę jajka, miseczkę, tarkę,  łyżkę, szczypiorek, majonez, sól, pieprz, pokrojone pieczywo, umyte nożyczki.

Na początku ugotujcie jajka na twardo (ok 10 min). Gdy będą gotowe, włóżcie je do zimnej wody, a następnie obierzcie. Zetrzyjcie jajka na tarce do miseczki, potnijcie szczypiorek nożyczkami i dodajcie go do jajek. Następnie dodajcie odrobinę majonezu, szczyptę soli, pieprzu i dokładnie wszystko wymieszajcie. Nałóżcie przygotowaną pastę jajeczną na pieczywo i jedzcie ze smakiem!

Smacznego!

Panie Ewa i Dorota