Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

30.06.2025r. – Poniedziałek

Śniadanie:
płatki owsiane z mleku, chleb z siemieniem, masłem, szynka z indyka, dżem, szczypior, ogórek,  papryka, herbata z cytryną ;
II śniadanie:
truskawki;
Obiad:
zupa ogórkowa, naleśniki z twarogiem śmietaną i owocami, marchew do chrupania, kompot z porzeczek;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, frankfruterki wieprzowe, pomidor, papryka, ketchup, herbata malinowa

01.07.2025r. – Wtorek

Śniadanie:

Makaron zacierki na mleku, chleb razowy z masłem, kiełbasa krakowska, pasta z tuńczyka, ogórek małosolny, rzodkiewka, herbata miętowa;
II śniadanie:
arbuz;
Obiad:
zupa krem z dyni, groszek ptysiowy, bitka wieprzowa, kasza bulgur. Kalafior, surówka z pora, jabłka i marchwi, lemoniada imbirowa;
podwieczorek:
kanapki z chleba żytniego z masłem, serem żółtym, ogórkiem, papryką. Herbata owocowa

02.07.2025r. – Środa

Śniadanie:
kakao na mleku, chleb graham i masłem, polędwica, twarożek z ziołami, pomidor, sałata, herbata z cytryną;
II śniadanie:
koktajl  bananowo – truskawkowy na kefirze;
Obiad:
barszcz ukraiński, pałki z kurczaka pieczone w ziołach ,młode ziemniaki, marchewka juniorka, mizeria,  kompot owocowy;
podwieczorek:
schab pieczony, kajzerka, masło, ogórek małosolny, papryka, jabłko, herbata

03.07.2025r. – Czwartek

Śniadanie:
kawa zbożowa  na mleku, chleb żytni z masłem, szynka gotowana, jajko, pomidor, ogórek, herbata owocowa;
II śniadanie:
jabłko;
obiad:
krupnik z kaszy jęczmiennej. Kotlet mielony wieprzowo- drobiowy  Surówka z buraków i jabłek, kompot truskawkowy;
Podwieczorek:

kasza manna z musem truskawkowym, bułka pszenna z masłem, jabłko, herbata

04.07.2025r. – Piątek

Śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, chleb razowy z masłem, polędwica z indyka, serek topiony, pomidorem, papryka, herbata z cytryną;
II śniadanie:
bakalie;
Obiad:
żurek z kiełbasą,  filet rybny, ziemniaki, marchewka mini, surówka z ogórka kwaszonego, marchwi, kompot owocowy;
Podwieczorek:
szynka, ogórek, rzodkiewka , wafle, chleb pszenno- żytni z masłem herbata malinowa.

07.07.2025r. – Poniedziałek

śniadanie:
Kakao z mlekiem, chleb razowy z masłem, szynka z indyka, serek z ziołami, ogórek papryka,  herbata z cytryną;
II śniadanie:
truskawki;
obiad:
zupa węgierska. Makaron z twarogiem, jogurtem i musem malinowym. Surówka z marchwi i jabłka . Woda z cytryną i miętą
podwieczorek:
Parówki z szynki, pomidor. ogórek kwaszony, ketchup, kajzerka, masło. Herbata malinowa.

08.07.2025r. – Wtorek

Śniadanie

owsianka na mleku, chleb razowy z masłem, szynka wieprzowa, dżem truskawkowy, ogórek , papryka, herbata miętowa;
II śniadanie:
koktajl z kefirem i wiśniami;
Obiad:
krem z zielonych warzyw, pieczony udziec z indyka w curry, ryż. Marchew z groszkiem, surówka z białej kapusty z koprem kompot owocowy;
podwieczorek:
kisiel truskawkowy ( własna produkcja), chałka z masłem. Herbata

09.07.2025r. – Środa

Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z ziarnami i masłem, polędwica, ser żółty, papryka, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
arbuz;
Obiad:
zupa jarzynowa ze słodkiej kapusty, filet z kurczaka w sosie szpinakowym, pomidory suszone, makaron  razowy sałata lodowa, rzodkiewki z sosem vinegret,  kompot owocowy;
podwieczorek:
 serek waniliowy, kajzerka pszenna z masłem, jabłko, herbata

10.07.2025r. – Czwartek

Śniadanie:
płatki jęczmienne  na mleku, chleb żytni z masłem, sucha krakowska, pasta z jaj, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
bakalie: orzechy, żurawina;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, pulpety wieprzowo  w sosie własnym koperkowym, kasza kuskus.  Kalafior. Surówka z ogórka świeżego, rzodkiewki, pomidora z sosem winegret, lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:

Galaretka pomarańczowa z brzoskwiniami , bułka z masłem, herbata z cytryną, jabłko.

11.07.2025r. – Piątek

Śniadanie:
makaron gwiazdki na mleku, chleb razowy na miodzie z masłem, szynką, serem żółtym, pomidorem, rzodkiewką, herbata z cytryną;
II śniadanie:
gruszka;
Obiad:
zupa krupnik,  kotlet rybny, ziemniaki, fasolka szparagowa, surówka z kapusty kiszonej, jabłka i papryki, woda z cytryną i miętą;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, polędwica z indyka, ogórek, papryka, jabłko, herbata malinowa.

14.07.2025 r. –  Poniedziałek

śniadanie:
Płatki owsiane na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, ser żółty, ogórek kiszony, papryka, herbata  miętowa;
II śniadanie:
truskawki;
obiad:
Zupa brokułowa. Spaghetii bolognese posypane serem. Surówka z kalarepy, jabłka, pora i jogurtu, herbata owocowa;

podwieczorek:
Grzanki pszenno- żytnie, masło, szynka, ser żółty, ketchup, pomidor, herbata malinowa

15.07.2025 r. – Wtorek

śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo  żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
obiad:
Zupa szczawiowa z jajkiem. Gulasz z indyka, kasza gryczana marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.

16.07.2025 r. – Środa

śniadanie:
Kasza manna na  mlekiem, chleb  żytni z masłem, polędwica wieprzowa, pasta z tuńczyka i jaj, pomidor, ogórek kwaszony,  herbata

II śniadanie:
jabłko
obiad:
pomidorowa z ryżem. Kotlet  schabowy, ziemniaki, buraki na ciepło. Sałata lodowa, pomidor, papryka, sos winegret. Napój imbirowy

podwieczorek:
Budyń waniliowy z musem truskawkowym, wafle, bułeczka z masłem, jabłko. Herbata owocowa

17.07.2025r. – Czwartek

śniadanie:
Kawa z mlekiem, chleb razowy z masłem, schab pieczony z majerankiem, ser z miodem, ogórek, rzodkiewka,  herbata z cytryną;
II śniadanie:
jogurt z owocami;
obiad:
zupa zacierkowa. Kotlet mielony z indyka, młode ziemniaki. Surówka coleslaw. Kompot owocowy
podwieczorek:
galaretka z biszkoptami, kajzerka, masło. Herbata malinowa.

18.07.2025r. – Piątek

śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, chleb żytni na miodzie z masłem, szynka, ser żółty, pomidor, rzodkiewka, herbata z cytryną;
II śniadanie:
bakalie
obiad:
krem z marchwi. Kotlet jajeczny, ziemniaki. Bukiet warzyw Surówka z kiszonego ogórka, jabłka. Mięta;
podwieczorek:
sucha krakowska, pomidor, sałata, bułka z masłem. Herbata owocowa.

Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny występujące w posiłkach:

  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki

Gramatury

Śniadanie

Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g

Obiad

zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml

Podwieczorek

pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml