Jadłospis
Jadłospis
07.01.2025r. – Wtorek
Śniadanie:
płatki owsiane na mleku, chleb razowy z masłem, schab pieczony, ser żółty ogórkiem kiszonym, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
barszcz ukraiński z indykiem, naleśniki z serem musem owocowym i jogurtem, marchew do chrupania, kompot owocowy;
podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, pasta z jaj, szczypiorki i majonezu jabłko.
08.01.2025r. – Środa
Śniadanie:
makaron literki na mleku, pieczywo mieszane z masłem, sałatą, wędliną, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
mandarynki, melon;
obiad:
zupa – krem z dyni, groszek ptysiowy, bitka wieprzowa w sosie własnym, kasza bulgur. Surówka z pora, marchwi i jabłek, herbata owocowa;
Podwieczorek:
Jabłko pieczone z miodem i kruszonką, bułka z masłem, herbata z cytryną.
09.01.2025r. – Czwartek
Śniadanie:
płatki ryżowe na mleku, chleb razowy z masłem, szynka wędzoną, jajkiem gotowanym, pomidorem, szczypiorem, ogórkiem, herbata owocowa;
II śniadanie:
gruszki;
Obiad:
zupa ogórkowa z ziemniakami, kotlet mielony wieprzowo - drobiowy, ziemniaki, surówka z buraków, jabłka, bukiet warzyw, herbata miętowa;
podwieczorek:
bułka wrocławska z masłem, budyń waniliowy własnej produkcji z bakaliami, herbata miętowa.
10.01.2025r. – Piątek
Śniadanie:
kasza kukurydziana na mleku, chleb żytni na miodzie z masłem, szynka, serek topiony, pomidor, papryką, herbata owocowa;
II śniadanie:
bakalie;
Obiad:
żurek z jajkiem, placki ziemniaczane ze śmietaną, surówka z ogórka, rzodkiewki , jabłek i cebuli, brokuły z masłem, kompot owocowy;
podwieczorek:
bułka pszenna z masłem, szynka, ogórek, rzodkiewka, herbata owocowa
13.01.2025r. – Poniedziałek
Śniadanie:
kawa inka na mleku, bułka owsiana z masłem, szynka z indyka, jajo gotowane z majonezem, szczypior, ogórek, papryka, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa fasolowa na wędzonce, kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi i brzoskwiń, woda z cytryną;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, parówki z szynki, pomidor, szczypior, ketchup, herbata.
14.01.2025r. – Wtorek
Śniadanie:
owsianka na mleku, chleb razowy z masłem, schab pieczony, ser żółty ogórkiem kiszonym, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
koktajl na maślance;
Obiad:
zupa grysikowa, pieczony udziec z indyka, ziemniaki. Marchew z groszkiem, surówka z białej kapusty z koprem kompot owocowy;
podwieczorek:
kisiel truskawkowy ( własna produkcja), biszkopty, bułka z masłem. herbata
15.01.2025r. – Środa
Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z ziarnami i masłem, polędwica, ser żółty, papryka, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
mandarynka, ananas;
Obiad:
zupa jarzynowa, indyk w sosie szpinakowym, pomidory suszone, makaron razow sałata lodowa, rzodkiewki z sosem jogurtowym, kompot owocowy;
podwieczorek:
bułka z masłem, serek waniliowy, jabłko, herbata
16.01.2025r. – Czwartek
Śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, chleb żytni z masłem, sucha krakowska, pasta z jaj, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
bakalie: orzechy, żurawina;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, pulpety wieprzowo - drobiowe w sosie własnym koperkowym, kasza kuskus. Brokuł. Surówka z ogórka świeżego, rzodkiewki, pomidora z sosem winegret, lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:
Andruty z powidłami śliwkowymi, bułka z masłem herbata z cytryną, jabłko.
17.01.2025r. – Piątek
Śniadanie:
kluski lane na mleku, chleb razowy na miodzie z masłem, szynką, serem żółtym, pomidorem, rzodkiewką, herbata z cytryną;
II śniadanie:
gruszka;
Obiad:
zupa krupnik, kotlet rybny, ziemniaki, fasolka szparagowa, surówka z kapusty kiszonej, jabłka i papryki, woda z cytryną i miętą;
Podwieczorek:
chleb pszenno żytni z masłem, polędwica, ogórek, papryka, jabłko, herbata malinowa.
20.01.2025r. – Poniedziałek
Śniadanie:
płatki owsiane na mleku, chleb żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, dźem, papryka, ogórek, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa grochowa na wędzonce.
Łazanki z kapustą , pieczarkami i mięsem. Marchwi do pochrupania. Kompot
Podwieczorek:
pizza szynką, żółtym serem, pomidor, ketchupem, bułka z masłem, herbata owocowa: .
21.01.2025r. – Wtorek
Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z masłem, szynka, pasta humus, papryka, ogórek , lemoniada;
II śniadanie:
jabłko;
Obiad:
zupa barszcz biały z jajkiem, medalion z kurczaka, ziemniaki opiekane, fasolka szparagowa. Surówka z czerwonej kapusty. Lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:
budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane, bułka z masłem, herbata miętowa,
22.01.2025r. – Środa
Śniadanie:
zacierki na mleku na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, jajko na twardo, ogórek kiszony, pomidor, kiełki, herbata z lipy;
II śniadanie:
koktajl bananowo – truskawkowy z kefirem;
Obiad:
Rosół drobiowo- wołowy z makaronem. Gołąbek po cygańsku w sosie pomidorowym, ziemniaki Surówka z ogórków, jabłka, marchwi i cebuli, kompot owocowy;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, ser żółty, szynka, sałata lodowa, papryka, jabłko herbata owocowa.
23.01.2025r. – Czwartek
Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, chleb staropolski z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, herbata ;
II śniadanie:
kiwi, mandarynka;
Obiad:
ryżanka z pomidorami, ziemniaki, krokiety z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy;
Podwieczorek:
bułka z masłem, serek wiejski, pomidor, dymka, jabłko, herbata.
24.01.2025r. – Piątek
Śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica z indyka, ser żółty, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
kalarepa, marchew;
obiad:
zupa – krem z białych warzyw, groszek ptysiowy, filet rybny, ziemniaki. Marchewka juniorka. Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłek, herbata miętowa;
Podwieczorek:
galaretka jogurtowa z truskawkami, bułka z masłem, herbata z cytryną.
27.01.2025r. – Poniedziałek
śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, chleb razowy z masłem, schab pieczony, jajko, ogórkiem kiszony, papryka, herbata miętowa;
II śniadanie:
jabłko;
obiad:
Zupa brokułowa. Spaghetii bolognese posypane serem. Surówka z kalarepy, jabłka, pora i jogurtu, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb pszenno- żytni z masłem, szynka, rzodkiewka, papryka, herbata malinowa
28.01.2025r. – Wtorek
śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
Melon;
obiad:
Zupa jarzynowa. Kasza pęczak z gulaszem, marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.
29.01.2025r. – Środa
śniadanie:
Kasza manna na mlekiem, chleb żytni z masłem, polędwica wieprzowa, pasta z łososiem, pomidor, ogórek kwaszony, herbata
II śniadanie:
jogurt z jagodami
obiad:
Kapuśniak. Kotlet schabowy, ziemniaki, buraki na ciepło. Sałata lodowa, pomidor, papryka, sos winegret. Lemoniada
podwieczorek:
Budyń waniliowy, bułeczka z masłem, jabłko. Herbata miętowa
30.01.2025r. – Czwartek
śniadanie:
Kawa na mleku, chleb żytni z dynią i masłem, indyk pieczony, pasta z jaj i wędliny, ogórek , rzodkiewka, herbata miętowa
II śniadanie
gruszka;
obiad:
Szczawiowa z jajkiem, Pulpety wieprzowo- drobiowe w sosie paprykowym, kasza gryczana, fasolka szparagowa. Surówka coleslaw. Kompot
podwieczorek:
Racuchy z jabłkiem, bułka z masłem . Herbata żurawinowa
31.01.2025r. – Piątek
śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku, chleb razowy z dynią i masłem, kiełbasa żywiecka, żółty,
roszponka, ogórek kiszony, herbata
IIśniadanie:
Bakalie;
obiad:
Krem z marchwi. Kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego jabłka.
Bukiet warzyw. Napój imbirowy
podwieczorek:
Kajzerka z masłem, sucha krakowska, pomidor, sałata, jabłko, herbata owocowa