Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

15.09.2025r. – Poniedziałek

Śniadanie:
kawa inka na mleku, bułka owsiana z masłem, szynka z indyka, jajo gotowane z majonezem, szczypior, ogórek,  papryka, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa fasolowa na wędzonce, kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi i brzoskwiń, woda z cytryną;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, parówki z szynki, pomidor, szczypior, ketchup, herbata.

16.09.2025r. – Wtorek

Śniadanie:

owsianka na mleku, chleb razowy z masłem, schab pieczony, ser żółty ogórkiem kiszonym, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
koktajl na maślance;
Obiad:
zupa grysikowa, pieczony udziec z indyka, ziemniaki. Marchew z groszkiem, surówka z białej kapusty z koprem kompot owocowy;
podwieczorek:
kisiel truskawkowy ( własna produkcja), biszkopty, bułka z masłem. herbata

17.09.2025r. – Środa

Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z ziarnami i masłem, polędwica, ser żółty, papryka, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
mandarynka, ananas;
Obiad:
zupa jarzynowa, indyk w sosie szpinakowym, pomidory suszone, makaron  razow sałata lodowa, rzodkiewki z sosem jogurtowym,  kompot owocowy;
podwieczorek:
bułka z masłem, serek waniliowy,  jabłko, herbata

18.09.2025r. – Czwartek

Śniadanie:
płatki jęczmienne  na mleku, chleb żytni z masłem, sucha krakowska, pasta z jaj, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
bakalie: orzechy, żurawina;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, pulpety wieprzowo - drobiowe w sosie własnym koperkowym, kasza kuskus.  Brokuł. Surówka z ogórka świeżego, rzodkiewki, pomidora z sosem winegret, lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:

Andruty z powidłami śliwkowymi, bułka z masłem herbata z cytryną, jabłko.

19.09.2025r. – Piątek

Śniadanie:
kluski lane na mleku, chleb razowy na miodzie z masłem, szynką, serem żółtym, pomidorem, rzodkiewką, herbata z cytryną;
II śniadanie:
gruszka;
Obiad:
zupa krupnik,  kotlet rybny, ziemniaki, fasolka szparagowa, surówka z kapusty kiszonej, jabłka i papryki, woda z cytryną i miętą;
Podwieczorek:
chleb pszenno żytni z masłem, polędwica, ogórek, papryka, jabłko, herbata malinowa.

22.09.2025r. – Poniedziałek

Śniadanie:
płatki owsiane na mleku, chleb żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, dźem, papryka, ogórek, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa grochowa na wędzonce.

Naleśniki z twarogiem, musem truskawkowym i sosem jogurtowym. Marchwi do pochrupania. Kompot porzeczkowy
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, ser żółty, szynka, sałata lodowa, papryka, jabłko herbata owocowa.

23.09.2025r. – Wtorek

Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z masłem, szynka, pasta humus, papryka, ogórek , lemoniada;
II śniadanie:
jabłko;
Obiad:
zupa barszcz biały z jajkiem, medalion z kurczaka, ziemniaki opiekane, fasolka szparagowa. Surówka z czerwonej kapusty. Lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:

pizza szynką, żółtym serem, pomidor, ketchupem, bułka z masłem, herbata owocowa: .
 24.09.2025r. – Środa

Śniadanie:
zacierki na mleku na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, jajko na twardo, ogórek kiszony, pomidor, kiełki, herbata z lipy;
II śniadanie:
koktajl bananowo – truskawkowy z kefirem;
Obiad:
Rosół drobiowo- wołowy z makaronem. Gołąbek po cygańsku w sosie pomidorowym, ziemniaki Surówka z ogórków, jabłka, marchwi i cebuli, kompot owocowy;
Podwieczorek:

budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane, bułka  z masłem, herbata miętowa,

25.09.2025r. – Czwartek

Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, chleb staropolski z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, ogórek,  rzodkiewka, herbata ;
II śniadanie:
kiwi, mandarynka;
Obiad:
ryżanka z pomidorami, ziemniaki, krokiety z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy;
Podwieczorek:
  Andruty z powidłami, bułka z masłem, jabłko, herbata.

26.09.2025r. – Piątek

Śniadanie:
płatki jaglane  na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica z indyka, ser żółty, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
kalarepa, marchew;
obiad:
zupa – krem z białych warzyw, groszek ptysiowy, filet rybny, ziemniaki. Marchewka juniorka. Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłek, herbata miętowa;
Podwieczorek:
 galaretka jogurtowa z truskawkami, bułka z masłem, herbata z cytryną.

29.09.2025 r. –  Poniedziałek

śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, ser żółty, ogórk kiszony, papryka, herbata  miętowa;
II śniadanie:
truskawki;
obiad:
Zupa brokułowa. Spaghetii bolognese posypane serem. Surówka z kalarepy, jabłka, pora i jogurtu, herbata owocowa;

podwieczorek:
Grzanki pszenno- żytnie, masło, szynka, ser żółty, ketchup, pomidor, herbata malinowa

30.09.2025 r. – Wtorek

śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo  żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
obiad:
Zupa jarzynowa. Gulasz z indyka, kasza, marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.

01.10.2025 r. – Środa

śniadanie:
Kasza manna na  mlekiem, chleb  żytni z masłem, polędwica wieprzowa, pasta z tuńczyka i jaj, pomidor, ogórek kwaszony,  herbata

II śniadanie:
jabłko
obiad:
Kapuśniak. Kotlet  schabowy, ziemniaki, buraki na ciepło. Sałata lodowa, pomidor, papryka, sos winegret. Napój imbirowy

podwieczorek:
Budyń waniliowy z musem truskawkowym, wafle, bułeczka z masłem, jabłko. Herbata owocowa

02.10.2025 r. – Czwartek

śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo  żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
obiad:
Zupa szczawiowa z jajkiem. Kopytka, gulasz z indyka, marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.

03.10.2025 r. –  Piątek

śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku, chleb razowy z dynią i masłem, szynka z indyka, żółty,

papryka, ogórek kiszony, herbata z lipy

II Śniadanie:

Bakalie;
obiad:
Krem z marchwi. Kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z ogórka  kiszonego jabłka. Bukiet warzyw. Napój imbirowy

podwieczorek:
Kajzerka z masłem, sucha krakowska,  pomidor, sałata, jabłko, herbata owocowa

Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.

Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.

Alergeny występujące w posiłkach:
  1. Zboża zawierające gluten
  2. Skorupiaki i produkty pochodne
  3. Jaja i produkty pochodne
  4. Ryby i produkty pochodne
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe)
  6. Soja i produkty pochodne
  7. Mleko i produkty pochodne
  8. Orzechy
  9. Seler i produkty pochodne
  10. Gorczyca i produkty pochodne
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne
  12. Dwutlenek siarki
  13. Łubin
  14. Mięczaki
Gramatury

Śniadanie

Pieczywo 35 – 45 g
masło 6 g
wędlina/ser żółty 20 g
warzywa surowe dodatek do posiłku
20 – 30 g
napój 200 g
ser biały 60 g
jajko ½ szt.
Owoc 50 – 100 g

Obiad

zupa 200 – 250 g
kotlet 70 g – 80 g
klops 80 g
udko z kurczaka 85 g
gulasz 100 g
mięso w sosie 100 g
ryba 70 g
ziemniaki 100 g
ryż, kasza, makaron 50 g
warzywa gotowane z wody 50 – 100 g
surówki 50 – 100g
naleśniki, kluski, pierogi itp. 200 g
napój 200 ml

Podwieczorek

pieczywo 25 g
masło 3 g
wędlina, ser żółty 15 g
pasty, twarożki 30 g
warzywa surowe dodatek do posiłku 20 g
ciasto 50 – 60 g
owoce 70 g – 100 g
sałatka, surówka 80 g
racuchy 100 g
budyń, jogurt 150 g
kasza 150 g
orzechy, pestki, owoce suszone 5 g
napój 200 ml