Jadłospis
15.09.2025r. – Poniedziałek
Śniadanie:
kawa inka na mleku, bułka owsiana z masłem, szynka z indyka, jajo gotowane z majonezem, szczypior, ogórek, papryka, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa fasolowa na wędzonce, kluski leniwe z masłem, surówka z marchwi i brzoskwiń, woda z cytryną;
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, parówki z szynki, pomidor, szczypior, ketchup, herbata.
16.09.2025r. – Wtorek
Śniadanie:
owsianka na mleku, chleb razowy z masłem, schab pieczony, ser żółty ogórkiem kiszonym, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
koktajl na maślance;
Obiad:
zupa grysikowa, pieczony udziec z indyka, ziemniaki. Marchew z groszkiem, surówka z białej kapusty z koprem kompot owocowy;
podwieczorek:
kisiel truskawkowy ( własna produkcja), biszkopty, bułka z masłem. herbata
17.09.2025r. – Środa
Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z ziarnami i masłem, polędwica, ser żółty, papryka, pomidor malinowy, herbata miętowa;
II śniadanie:
mandarynka, ananas;
Obiad:
zupa jarzynowa, indyk w sosie szpinakowym, pomidory suszone, makaron razow sałata lodowa, rzodkiewki z sosem jogurtowym, kompot owocowy;
podwieczorek:
bułka z masłem, serek waniliowy, jabłko, herbata
18.09.2025r. – Czwartek
Śniadanie:
płatki jęczmienne na mleku, chleb żytni z masłem, sucha krakowska, pasta z jaj, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
bakalie: orzechy, żurawina;
obiad:
zupa pomidorowa z makaronem, pulpety wieprzowo - drobiowe w sosie własnym koperkowym, kasza kuskus. Brokuł. Surówka z ogórka świeżego, rzodkiewki, pomidora z sosem winegret, lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:
Andruty z powidłami śliwkowymi, bułka z masłem herbata z cytryną, jabłko.
19.09.2025r. – Piątek
Śniadanie:
kluski lane na mleku, chleb razowy na miodzie z masłem, szynką, serem żółtym, pomidorem, rzodkiewką, herbata z cytryną;
II śniadanie:
gruszka;
Obiad:
zupa krupnik, kotlet rybny, ziemniaki, fasolka szparagowa, surówka z kapusty kiszonej, jabłka i papryki, woda z cytryną i miętą;
Podwieczorek:
chleb pszenno żytni z masłem, polędwica, ogórek, papryka, jabłko, herbata malinowa.
22.09.2025r. – Poniedziałek
Śniadanie:
płatki owsiane na mleku, chleb żytni z masłem, kiełbasa żywiecka, dźem, papryka, ogórek, herbata ;
II śniadanie:
banan;
Obiad:
zupa grochowa na wędzonce.
Naleśniki z twarogiem, musem truskawkowym i sosem jogurtowym. Marchwi do pochrupania. Kompot porzeczkowy
Podwieczorek:
chleb pszenno- żytni z masłem, ser żółty, szynka, sałata lodowa, papryka, jabłko herbata owocowa.
23.09.2025r. – Wtorek
Śniadanie:
kakao na mleku, chleb razowy z masłem, szynka, pasta humus, papryka, ogórek , lemoniada;
II śniadanie:
jabłko;
Obiad:
zupa barszcz biały z jajkiem, medalion z kurczaka, ziemniaki opiekane, fasolka szparagowa. Surówka z czerwonej kapusty. Lemoniada imbirowa;
Podwieczorek:
pizza szynką, żółtym serem, pomidor, ketchupem, bułka z masłem, herbata owocowa: .
24.09.2025r. – Środa
Śniadanie:
zacierki na mleku na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, jajko na twardo, ogórek kiszony, pomidor, kiełki, herbata z lipy;
II śniadanie:
koktajl bananowo – truskawkowy z kefirem;
Obiad:
Rosół drobiowo- wołowy z makaronem. Gołąbek po cygańsku w sosie pomidorowym, ziemniaki Surówka z ogórków, jabłka, marchwi i cebuli, kompot owocowy;
Podwieczorek:
budyń czekoladowy, chrupki kukurydziane, bułka z masłem, herbata miętowa,
25.09.2025r. – Czwartek
Śniadanie:
płatki kukurydziane na mleku, chleb staropolski z masłem, polędwica sopocka, ser żółty, ogórek, rzodkiewka, herbata ;
II śniadanie:
kiwi, mandarynka;
Obiad:
ryżanka z pomidorami, ziemniaki, krokiety z mięsem, surówka z selera, kompot truskawkowy;
Podwieczorek:
Andruty z powidłami, bułka z masłem, jabłko, herbata.
26.09.2025r. – Piątek
Śniadanie:
płatki jaglane na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica z indyka, ser żółty, papryką, rzodkiewką, herbata owocowa;
II śniadanie:
kalarepa, marchew;
obiad:
zupa – krem z białych warzyw, groszek ptysiowy, filet rybny, ziemniaki. Marchewka juniorka. Surówka z kiszonej kapusty, marchwi i jabłek, herbata miętowa;
Podwieczorek:
galaretka jogurtowa z truskawkami, bułka z masłem, herbata z cytryną.
29.09.2025 r. – Poniedziałek
śniadanie:
Płatki ryżowe na mleku, chleb żytni z masłem, schab pieczony, ser żółty, ogórk kiszony, papryka, herbata miętowa;
II śniadanie:
truskawki;
obiad:
Zupa brokułowa. Spaghetii bolognese posypane serem. Surówka z kalarepy, jabłka, pora i jogurtu, herbata owocowa;
podwieczorek:
Grzanki pszenno- żytnie, masło, szynka, ser żółty, ketchup, pomidor, herbata malinowa
30.09.2025 r. – Wtorek
śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
obiad:
Zupa jarzynowa. Gulasz z indyka, kasza, marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.
01.10.2025 r. – Środa
śniadanie:
Kasza manna na mlekiem, chleb żytni z masłem, polędwica wieprzowa, pasta z tuńczyka i jaj, pomidor, ogórek kwaszony, herbata
II śniadanie:
jabłko
obiad:
Kapuśniak. Kotlet schabowy, ziemniaki, buraki na ciepło. Sałata lodowa, pomidor, papryka, sos winegret. Napój imbirowy
podwieczorek:
Budyń waniliowy z musem truskawkowym, wafle, bułeczka z masłem, jabłko. Herbata owocowa
02.10.2025 r. – Czwartek
śniadanie:
Kakao na mleku, pieczywo żytnie z masłem, polędwica drobiowa, ser żółty, rzodkiewka, ogórek, herbata miętowa;
II śniadanie:
banan;
obiad:
Zupa szczawiowa z jajkiem. Kopytka, gulasz z indyka, marchew z groszkiem, surówka z czerwonej kapusty, marchwi, jabłka, herbata owocowa;
podwieczorek:
Chleb graham z masłem, szynka wieprzowa, pomidor, ogórek, herbata z cytryną.
03.10.2025 r. – Piątek
śniadanie:
Płatki jęczmienne na mleku, chleb razowy z dynią i masłem, szynka z indyka, żółty,
papryka, ogórek kiszony, herbata z lipy
II Śniadanie:
Bakalie;
obiad:
Krem z marchwi. Kotlet jajeczny, ziemniaki, surówka z ogórka kiszonego jabłka. Bukiet warzyw. Napój imbirowy
podwieczorek:
Kajzerka z masłem, sucha krakowska, pomidor, sałata, jabłko, herbata owocowa
Wyróżniono alergeny zgodnie z listą alergenów stanowiącą załącznik do jadłospisu
Gramatury stanowią załącznik do jadłospisu
Woda niegazowana dostępna na bieżąco w każdej sali
W przypadku braku pełnowartościowego produktu od dostawcy Przedszkole zastrzega sobie prawo do zastąpienia go innym, pełnowartościowym produktem.
Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów: glutenu, mleka łącznie z laktozą, jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.
Alergeny występujące w posiłkach:
Zboża zawierające gluten
Skorupiaki i produkty pochodne
Jaja i produkty pochodne
Ryby i produkty pochodne
Orzeszki ziemne (arachidowe)
Soja i produkty pochodne
Mleko i produkty pochodne
Orzechy
Seler i produkty pochodne
Gorczyca i produkty pochodne
Nasiona sezamu i produkty pochodne
Dwutlenek siarki
Łubin
Mięczaki