Koło kulinarne "Wiem, co jem- jajko"
W ramach cyklicznych zajęć kulinarnych „Wiem, co jem”, nasze przedszkolaki wzięły udział w smakowitych warsztatach poświęconych… jajku! Zajęcia rozpoczęliśmy od obejrzenia krótkiego filmu edukacyjnego, dzięki któremu dzieci dowiedziały się, skąd pochodzą jajka, jakie ptaki je znoszą i jakie rodzaje jajek można spotkać – nie tylko kurze, ale także przepiórcze, kacze, a nawet strusie! Następnie dzieci zabrały się do pracy – przyszedł czas na przygotowanie pasty jajecznej. Każdy mały kucharz starannie tarł ugotowane jajka na tarce, po czym dodawał majonez, szczypiorek i odrobinę przypraw. Wszystko było przygotowywane z dużym zaangażowaniem i uśmiechem. Na koniec warsztatów dzieci spróbowały własnoręcznie przygotowanych kanapek – były nie tylko pyszne, ale też zdrowe! Zajęcia były świetną okazją do nauki przez działanie, rozwijania samodzielności oraz poznawania smaków. Brawo dla naszych kucharzy za kulinarne zaangażowanie i wzorową współpracę!