KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_11 05 2020

Witamy wszystkie dzieci,

Dziś "ZOO- zwierzęta świata"

Przebieg zajęć:

1. Zabawa dydaktyczna: "Jakie to zwierzę?"

Zadaniem dzieci jest dokończyć porównania , dobierając odpowiednią nazwę zwierzęcia:

Groźny jak... (lew)
Uparty jak ... (osioł)
Łagodny jak ... (baranek)
W wodzie czuje się jak ... (ryba)
Powolny jak ... (żółw)
Łazi po płotach jak ... (kot)
Dumny jak ... (paw)
Mądry jak ... (sowa)
Głodny jak ... (wilk)
Pracowity jak ... (mrówka)
Przebiegły jak ... (lis)

2. Wiersz J. Brzechwy „Zoo”.

Rodzic zaprasza dzieci do wysłuchania wierszyków Jana Brzechwy pt: „ZOO”.

Krótka pogadanka na temat ich treści.

Żubr

Pozwólcie przedstawić sobie
Pan żubr we własnej osobie
No pokaż się żubrze. Zróbże
Minę uprzejmą, żubrze.

Małpy

Małpy skaczą niedościgle,
Małpy robią małpie figle:
Niech pan spojrzy na pawiana-
Co za małpa, proszę pana!

Wąż

Rzecz wiadoma kto jest wąż,
Ten się musi czołgać wciąż
Ale to nie martwi nas,
Bo stwierdzono wielokrotnie,
Że kto czołga się jak płaz,
Ten przynajmniej się nie potknie.

Pantera

-Po co pan ryczy
Na widok zdobyczy?
Rzekła do lwa pantera
-Jedynie głupi,
Gdy ktoś łupi
Tak głośno się wydziera.

3. Poznanie dzikich zwierząt żyjących w różnych rejonach świata.

Prezentacja ilustracji przedstawionych zwierząt z różnych rejonów świata. Rozmowa na temat życia poznanych zwierząt. Zwracamy uwagę dzieci na charakterystyczne cechy (wygląd, zachowanie itp.) wybranych zwierząt.(załącznik1, załącznik2)

4. Rozmowa na temat: Co to jest Zoo?

Swobodne wypowiedzi dzieci o zwierzętach mieszkających w zoo.

 5.Zabawa dramowa "Zwierzęta"

Dziecko naśladuje poruszanie się wybranego przez siebie dziko żyjącego zwierzęcia. Rodzice starają się odgadnąć, jakie to zwierzę i również je naśladują.

6.Zabawa do piosenki Katarzyny Kamińskiej pt: "Afrykańskie życie".

Na słowa:

- w słonecznej Afryce, piachu, co nie miara- grają poruszając się przy tym rytmicznie;
- gdyż tam się znajduje pustynia Sahara -  tańcząc przy tym rytmicznie
- są również i palmy, dżungle niezbadane - w ten sam sposób graja
- spotkać w nich możecie zwierzęta nieznane
- wąż po piachu pełza - naśladują wicie się węża.
- małpka w gąszczu skacze- skaczą
- słoń na swojej trąbie gra jakoś inaczej - naśladują trąbę słonia.

7. Wykonaj karty pracy Połącz zwierzę z jego cieniem, Morskie cyferki

8. Praca twórcza dzieci.

 Na papierowych tackach wykonują płaskorzeźbę z plasteliny. Tematem pracy jest wyklejenie dowolnego zwierzaka.
lub pokoloruj kolorowanki zoo1, zoo2

Miłego dnia!
Panie Mariola i Agnieszka