KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_16 04 2020

Witam,
dziś wiersz do przeczytania ze zrozumieniem i praca plastyczna do wykonania.
"Ziemia"
Ziemia-podłoże po którym chodzimy.
To grunt ,na którym nasiona sadzimy.
To piasek na plaży,na którym leżymy.
To glina z której garnki lepimy.
Skała z wapienia i twardy kamień.
Węgiel i sól wydobywane.
Złoto,brylanty i inne kamienie.
Lawą kapiące,gorące wulkany.
Bagna i błota niezbadane.
Gorące źródła,ruchome piaski.
Ziemia ma swoje cienie i blaski.
Ziemia to także planeta nasza.
Lądy i woda,która je otacza.
Wysokie góry,wklęsłe doliny.
Ziemia-podłoże po którym chodzimy.

Przeczytajcie wiersz z pomocą dorosłych. Porozmawiajcie też na temat jego treści.
Chętne dzieci mogą się nauczyć wiersza na pamięć.
Przypomnijcie sobie jak pracowaliśmy na zajęciach w przedszkolu z globusem (modelem ziemi). Czy pamiętacie wszystkie kontynenty? Na jakim kontynencie leży Polska?Jeśli prawidłowo odpowiedzieliście na te pytania to bardzo dobrze.
Proszę też o wycięcie z białej kartki płaskiego modelu ziemi. Pamiętacie jaki ma kształt? Następnie proszę spróbować pokolorować ten model na zielono (lądy) i niebiesko (oceany). Jeśli macie w domu globus to możecie na nim się wzorować, kolorując pracę. Jeśli dbacie razem z rodzicami o naszą planetę (wiecie jak należy o nią dbać) to narysujcie jej jeszcze uśmiechniętą buzię!


Pozdrawiam Was serdecznie!
Pani Asia