KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_24 04 2020

Dzień dobry Kochani,

"W gabinecie stomatologicznym- dbajmy o zęby"

1. Na początek zapraszam was z rodzicami do wspólnej zabawy.

Zabawa muzyczno– ruchowa „Przedszkolaku drogi mój”.

Przedszkolaku drogi mój, Pięknie proszę, tutaj stój!
/Tupnij raz, klaśnij dwa, i obrocik, tra, la, la / bis
Przedszkolaku drogi mój, Pięknie proszę, tutaj stój!
/Jeden skok, drugi skok, i obrocik, że ho, ho. / bis
Przedszkolaku drogi mój, Pięknie proszę, tutaj stój!
/Macham raz, macham dwa, i obracam się raz – dwa. /bis
Przedszkolaku drogi mój, Pięknie proszę, tutaj stój!
/Ukłon tu, ukłon tam, i obrocik – taki sam. / bis

2. Wysłuchajcie uważnie treści wiersza pt. „ Chory ząb” – J. Bechlerowej

„Ledwie wrócił Grześ z przedszkola,
Ząb okropnie go rozbolał.
Ząbek bolał, płakał Grześ
I kolacji nie chciał jeść.
Więc orzekli wszyscy zgodnie,
Że Grześ pójdzie do przychodni.
W poczekalni jasnej, dużej
Czas nikomu się nie dłuży.
Chcesz – obrazki tu oglądaj
Chcesz- masz misia i wielbłąda.
A dentystka uśmiechnięta
Grzecznie mówi do pacjenta:
chodź tu bliżej, Grzesiu, siadaj
zaraz chory ząbek zbadam.”

3. Rozmowa na podstawie wiersza i ilustracji piramidy zdrowego żywienia nt. dbania o higienę jamy ustnej.

Pytania do wiersza: Kto to jest dentysta?, Jak prawidłowo myć zęby i dbać o higienę osobistą?

4. „Szczotka pasta” – nauka piosenki wraz z pokazywaniem (Fasolki)

„Szczotka, pasta, kubek, ciepła woda, tak się zaczyna wielka przygoda.
Myję zęby, bo wiem dobrze o tym, kto ich nie myje ten ma kłopoty,
Żeby zdrowe zęby mieć, trzeba tylko chcieć.
Szczotko, szczotko, hej szczoteczko, ooo
Zatańcz ze mną, tak w kółeczko, ooo
W prawo, w lewo, w lewo, w prawo, ooo
Po jedzeniu, kręć się żwawo, ooo
W prawo, w lewo, w lewo, w prawo, ooo
Po jedzeniu kręć się za żwawo, ooo.
Bo to bardzo ważna rzecz, żeby zdrowe zęby mieć.”

5. Rozwiązywanie zagadek o tematyce zdrowotnej: analiza i synteza słuchowa wyrazów .

Rozpuszczam się w wodzie, ubywa mnie co dzień.
Kto o czystość dba, ten dobrze mnie zna.       Mydło/ m-y-d-ł-o /  my-dło

Schowała się w tubie, używać ją lubię, a i mała szczoteczka
chętnie się z nią spotka .                 Pasta do zębów / p-a-s-t-a / pa-sta

Jak ten przedmiot się nazywa?
Jest za mały, by w nim pływać
Lecz, gdy woda z kranu ciurka, biorę
Kąpiel, daję nurka.         Wanna   / w-a-n-n-a / wan-na

6.Podsumowanie

Gdzie udacie się z rodzicem, gdy będziecie mieć chory ząb?
Jak należy zachować się w czasie wizyty?
Co szkodzi naszym zębom?

7. Praca plastyczna- narysuj przybory do higieny jamy ustnej, pokoloruj i wytnij

8. Załączniki:

  1. Szczęka- kolorowanka do zginania.
  2. Labirynt- cztery kroki do zdrowych zębów.
  3. Powiedz, co lubią jeść Twoje zęby?
  4. Powiedz, co się nie przyda do pielęgnacji zębów?
  5. Obrazki - w gabinecie stomatologicznym, pacjent

9. Na koniec krótka powtórka z angielskiego: https://akademia.pwn.pl/view/c5b0ab1a-4162-4730-912e-c947f7f7ba8f/37734/Memo_i_przedszkolaki_odc3.mp4

Powodzenia!
Panie Agnieszka i Mariola