KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_27 03 2020

Witajcie nasze wesołe ,,TYGRYSKI", mamy nadzieję że spędzacie miło czas bawiąc się i ucząc.

Dzisiaj kolejny dzień na nasze propozycje dla Was. A więc zaczynamy:

                                               WODA

  • Do czego potrzebna jest na świecie woda?
  • Do czego ludzie potrzebują wody?
  • Skąd ludzie mają wodę?

WNIOSKI:

- Woda potrzebna jest do życia; bez wody nie byłoby roślin, zwierząt, ludzi.

- Woda jest bardzo potrzebna człowiekowi w codziennym życiu.

Poproście teraz mamę lub tatę aby przeprowadzili dla was doświadczenie;

Nalewamy wrzątek do naczynia, zwrócenie uwagi ,że woda paruje. Następnie zbliżamy do wylotu naczynia pokrywkę, tak, aby chmura pary osiadła  i skropliła się na niej, tworząc deszcz. Dziecko obserwuje jak na pokrywce utworzyły się krople wody i spadają  do naczynia z wodą.

WYJAŚNIENIE:

Kiedy słońce ogrzewa ziemię woda z rzek, jezior i naszej skory paruje. Wtedy w powietrzu unosi się ogromna ilość maleńkich kropelek wody, które tracąc ciepło łączą się ze sobą tworząc chmury. Jeśli taka chmura spotka na swej drodze ciepłe powietrze, rozprasza się i paruje. Kiedy jednak spotka zimne powietrze, tworzące ją krople łączą się i stają się zbyt ciężkie, aby utrzymać się w powietrzu- wtedy spadają na ziemię jako deszcz. Jeśli powietrze napotkane przez chmurę jest bardzo, bardzo zimne wtedy kropelki zamieniają się w maleńkie kryształki lodu i spadają na ziemię jako śnieg. Woda z roztapiającego się śniegu oraz woda deszczowa nawadnia ziemię i daje wzrost roślinom, a jej nadmiar spływa do rzek, jezior i mórz.

ZABAWA PLASTYCZNA ,,Wodne stworki"

Na kartkę papieru kapiemy kilka kropli niebieskiej  farby rozrobionej z dużą ilością wody. Następnie dziecko rozdmuchuje krople za pomocą słomki do napojów, tworząc fantazyjne kleksy. Po wyschnięciu dziecko dorysowuje  stworkom  różne elementy (oczy, uszy, łapki itp)

NA WESOŁO(załącznik)

Miłej zabawy, dużo uśmiechu.

Wasze Panie:)

obieg wody

pieski

wierszyk