KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_28 04 2020

Witamy Wszystkie dzieci,

"WARSZAWA STOLICA POLSKI"

Dzisiaj  porozmawiajcie z rodzicami o pewnym mieście, które pełni bardzo ważną rolę w naszym kraju. Może uda wam się dotrzeć do niego pociągiem.

1. Ustawcie się z rodziną w pociąg i poruszajcie się w rytmie piosenki „Jedzie pociąg z daleka”.

2. „Wars i Sawa” - opowiadanie przez rodzica na podstawie legendy W. Chotomskiej .

Tak oto dotarliśmy do miejsca, gdzie chciałabym opowiedzieć wam legendę  o jednym z najważniejszych polskich miast. Zanim jednak zdradzę wam jego nazwę poproszę abyście bardzo uważnie posłuchali, bo to pomoże wam w odgadnięciu nazwy tego miasta.
Dawno temu, kiedy nasz kraj pokrywała nieprzebyta puszcza, w samym jej sercu nad Wisłą żył młody rybak o imieniu Wars. Pewnego dnia gdy szedł nad rzekę by zarzucić sieci usłyszał piosenkę:
Siedem Fal mnie strzeże i siedem błyskawic.
Kto się ich nie lęka, niech się tutaj zjawi.
Piosenkę śpiewała dziewczyna, która głos miała tak piękny i dźwięczny, że Wars nie zawahał się ani chwili.
- Niczego się nie boję! – zawołał. Wskoczył do swej łodzi i popłynął. Jednak ledwie odbił od brzegu rozpętała się straszliwa burza.
- Roztrzaskamy ci wiosła! – syczały błyskawice.
- Porwę twoje sieci na strzępy ! – ryczał wicher.
- Zatopimy łódź! – groziły fale.
Ale Wars płynął tak szybko, że ani wicher, ani fale, ani błyskawice nie mogły go dogonić. Kiedy był już na samym środku rzeki, wśród wzburzonych fal ujrzał dziwną postać: półrybę – półdziewczynę. Była to syrena. Zdziwił się Wars. Podpłynął bliżej. Wyciągnął rękę. Syrena podała mu tarczę i miecz i powiedziała:
- Mam na imię Sawa. Teraz ty broń mnie, rzeki i miasta.
A potem było jak w bajce żyli długo i szczęśliwie dzielny Wars i piękna Sawa a zgoda syreny na małżeństwo z człowiekiem sprawiła, że rybi ogon zamienił się w nogi.
Legenda ta głosi, że byli tam kiedyś dzielny Wars i piękna Sawa a na ich pamiątkę i od ich imion powstała nazwa miasta… Warszawa

3. Rozmowa z dziećmi na temat legendy o Warsie i Sawie.

Zadajemy pytania:

-Jak miał na imię rybak, który mieszkał w puszczy nad rzeką Wisłą?
-Co sprawiło, że wsiadł on do swej łodzi i popłyną Wisłą?

4. Zabawa orientacyjno- porządkowa ,,Syreny".

 Rozkładamy na podłodze gazety.  Dziecko przemieszcza się między nimi. Na komendę ,,Syreny do wody!"- dziecko wskakuje na gazetę.

 

Załączniki:

1 . Rysuj po śladzie Syrenę
2. Pociąg do Warszawy: https://www.bing.com/videos/search?view=detail&mid=308CCEB69ECB32164505308CCEB69ECB32164505&shtp=Gmail&shid=bf19ec14-7020-4d50-86a2-1a628ca4ea01&shtk=UG9jacSFZyBkbyBXYXJzemF3eSAtIG11enlrYSB6IHRlbGVkeXNraWVtIGRsYSBkemllY2kgemVzdGF3IHBpb3NlbmVr&shdk=UG9jacSFZyBkbyBXYXJzemF3eSAtIG11enlrYSB6IHRlbGVkeXNraWVtIGRsYSBkemllY2kgemVzdGF3IHBpb3NlbmVrIHBvIHBvbHNrdQ%3D%3D&shhk=eMfGdcr1c4V0SWINCO6z2KR8JsISdFEu%2FM6K3LhylIQ%3D&form=VDSHOT&shth=OSH.ZQ0AzA1FSZp%252BLsJrwHIM5w

3. Piosenka o Polsce: https://www.bing.com/videos/search?view=detail&mid=E12903AD1D87E7AAC164E12903AD1D87E7AAC164&shtp=Gmail&shid=bf19ec14-7020-4d50-86a2-1a628ca4ea01&shtk=UGlvc2Vua2kgZGxhIGR6aWVjaSwgcGlvc2Vua2EgbyBQb2xzY2U%3D&shdk=UGlvc2Vua2kgd3ltecWbbG9uZSBpIG5hcGlzYW5lIHByemV6IEFrYWRlbWnEmSBOYXVraSB3IFBvem5hbml1LCB3IG9wYXJjaXUgbyBhdXRvcnNrxIUgbWV0b2TEmSBuYXVraSBjenl0YW5pYSBkbGEgZHppZWNpLiBXacSZY2VqIGdpZXIgaSB6YWJhdyBlZHVrYWN5am55Y2ggem5hamR6aWVjaWUgbmEgYWthZGVtaWFuYXVraS5wbA%3D%3D&shhk=u3UY7SEC5u1qEXoAdSh%2FR6gZNsk5FYc1qLy7y5bOkug%3D&form=VDSHOT&shth=OSH.5rwVKPBk3vvRgKL%252BBtKJgQ
4. Wars i Sawa- legenda: https://mail.google.com/mail/u/2/?tab=wm#inbox/FMfcgxwHNCqWJmBZTrMQBhpkFDBrCJNq 
5. Pokoloruj: Polska, Zamek królewski

 Miłego dnia:)
Panie Agnieszka i Mariola