KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dzień Jabłka

DZIEŃ JABŁKA

Zielone, czerwone, okrągłe, pachnące
a jako przekąska niezwykle sycące...
Jabłko - pełne witaminek dla chłopaków i dziewczynek.
Wszyscy jabłka chętnie jemy i DZIEŃ JABŁKA świętujemy!!!

Dnia 2 października obchodziliśmy w przedszkolu Dzień Jabłka. Celem zajęć i wspólnej zabawy była integracja wszystkich dzieci oraz zachęcanie ich do spożywania owoców, a w szczególności jabłek z powodu walorów zdrowotnych i odżywczych. Już przekraczając próg przedszkola można było doświadczyć niezwykłego aromatu pięknych, kolorowych jabłek, którymi udekorowane zostało całe przedszkole. Wszystkie dzieci tego dnia ubrane były na kolor jabłek: czerwonych, zielonych i żółtych.

To był bardzo ciekawy dzień w przedszkolu. Dzieci wszechstronnie poszerzały wiedzę o jabłku. Poznawały różne gatunki jabłek, rozpoznawały kształt, zapach, kolor i smak. Zdobywały wiadomości na temat potraw i przetworów z jabłek. Tego dnia dzieci również śpiewały wspólnie piosenki o jabłuszku, zatańczyły również "jabłkowy" taniec. Jadły jabłka, piły sok z jabłek, jadły zapiekane jabłuszka pod owsianą kruszonką. Rozwiązywały zagadki, oraz uczestniczyły w konkursach grupowych. Dzieci w tym dniu dowiedziały się również o tym jak rośnie jabłoń, zobaczyły na ilustracjach etapy rozwoju jabłka, obejrzały na obrazkach jak wygląda praca w sadzie. Panie z grup I i II wystąpiły dla dzieci w teatrzyku. Dzień ten był nie tylko dniem innym niż zwykłe, ale dniem, o którym dzieci tak szybko nie zapomną i zostanie on w ich pamięci jako dzień zachęcania do jedzenia owoców. Takie "dni tematyczne" przeprowadzane w taki sposób zachęcają dzieci do sięgania po owoce i warzywa oraz promują zdrowy styl życia.