Mistrzowie Gotowania
Drodzy Rodzice,
W tym wyjątkowym czasie, gdy nie możemy się spotkać, chcielibyśmy wesprzeć Was naszą wiedzą i doświadczeniem związanym z dobrym jedzeniem!
Niezależnie czy obecna sytuacja jest dla Was bardzo dokuczliwa czy delektujecie się wspólnym czasem, podsyłamy inspiracje, które pomogą w przygotowaniu codziennego jedzenia oraz mogą być okazją do zaangażowania dzieci w gotowanie.
Jak pewnie wiecie, w lutym naszym bohaterem był – burak. Cudowne warzywo korzeniowe, które bardzo dobrze się przechowuje. Choć wyrosło jesienią, dziś możemy się nim zajadać i to w bardzo różnych potrawach. Burak to nie tylko barszcz czy ćwikła, choć je też kochamy! Na ostatnim warsztacie dzieci SAMODZIELNIE przygotowywały i JADŁY sałatkę caprese z buraka, na którą przepis przypominamy poniżej. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy także kilka przepisów z wykorzystaniem buraka w pysznych, szybkich potrawach, w których mogą pomagać dzieci.
Przesyłam też kilka zdań do dzieci. Prosimy, przeczytajcie im nasz list.
Kochane dzieci!
Niestety nie mogłyśmy przyjechać do przedszkola, żeby z Wami gotować. Mamy nadzieje, że super bawicie się w domu. Bawcie się ile macie sił! Pamiętajcie też, jesteście Mistrzami Gotowania, dlatego przesyłamy Wam nowe przepisy. Możecie je wykorzystać. Weźcie do pomocy rodziców albo starsze rodzeństwo i ugotujcie coś pysznego!
SAŁATKA CAPRESE Z BURAKA
Składniki:
- buraki pieczone lub gotowane
- ser mozarella
- listki roszponki i/lub rukoli
- pesto pietruszkowe (liście i łodyżki pietruszki + oliwa)
- prażone pestki słonecznika i/lub dyni
Wykonanie:
- Buraki i ser pokrój na cienkie plastry. Układaj naprzemiennie na talerzu.
- Listki roszponki i rukoli porwij na małe kawałki i rozrzuć na burakach.
- Łyżeczką porozkładaj pesto. Dodatkowo możesz polać całość oliwą.
- Posyp pestkami słonecznika i dyni.
KOTLETY Z BURAKA
Składniki:
- 2-3 upieczone buraki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki mąki
- 1/4 szklanki oleju
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- pół pęczka natki pietruszki
- pieprz, słodka papryka
Wykonanie:
- Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, zalej dwiema szklankami wody i gotuj ok 15 min, aż wchłonie całą wodę.
- Cebulę, czosnek i natkę drobno posiekaj.
- Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach
- Wszystkie składniki wymieszaj w misce rękami, najlepiej w rękawiczkach ;)
- Formuj małe kotlety. Kotlety mogą być dowolnych kształtów, zwróć uwagę by były podobnej grubości.
- Kotlety układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
- Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (góra dół) ok 30 min, a następnie delikatnie odwróć kotlety i dopiecz jeszcze 10 minut z włączonym termoobiegiem.
Gotowe kotlety można zjeść w formie burgerów w bułce albo z ziemniakami i surówką, jak klasyczny obiad. Kotlety mają w sobie kaszę, więc można je też zjeść zupełnie same z dodatkiem świeżych warzyw.