Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Mistrzowie Gotowania

Drodzy Rodzice,

W tym wyjątkowym czasie, gdy nie możemy się spotkać, chcielibyśmy wesprzeć Was naszą wiedzą i doświadczeniem związanym z dobrym jedzeniem!

Niezależnie czy obecna sytuacja jest dla Was bardzo dokuczliwa czy delektujecie się wspólnym czasem, podsyłamy inspiracje, które pomogą w przygotowaniu codziennego jedzenia oraz mogą być okazją do zaangażowania dzieci w gotowanie.

Jak pewnie wiecie, w lutym naszym bohaterem był – burak. Cudowne warzywo korzeniowe, które bardzo dobrze się przechowuje. Choć wyrosło jesienią, dziś możemy się nim zajadać i to w bardzo różnych potrawach. Burak to nie tylko barszcz czy ćwikła, choć je też kochamy! Na ostatnim warsztacie dzieci  SAMODZIELNIE przygotowywały i JADŁY sałatkę caprese z buraka, na którą przepis przypominamy poniżej. Specjalnie dla Was przygotowaliśmy także kilka przepisów z wykorzystaniem buraka w pysznych, szybkich potrawach,  w których mogą pomagać dzieci.

Przesyłam też kilka zdań do dzieci. Prosimy, przeczytajcie im nasz list.

 

Kochane dzieci!

Niestety nie mogłyśmy przyjechać do przedszkola, żeby z Wami gotować. Mamy nadzieje, że super bawicie się w domu. Bawcie się ile macie sił! Pamiętajcie też, jesteście Mistrzami Gotowania, dlatego przesyłamy Wam nowe przepisy. Możecie je wykorzystać. Weźcie do pomocy rodziców albo starsze rodzeństwo i ugotujcie coś pysznego!

 

SAŁATKA CAPRESE Z BURAKA

Składniki:

- buraki pieczone lub gotowane

- ser mozarella

- listki roszponki i/lub rukoli

- pesto pietruszkowe (liście i łodyżki pietruszki + oliwa)

- prażone pestki słonecznika i/lub dyni

Wykonanie:

  1. Buraki i ser pokrój na cienkie plastry. Układaj naprzemiennie na talerzu.
  2. Listki roszponki i rukoli porwij na małe kawałki i rozrzuć na burakach.
  3. Łyżeczką porozkładaj pesto. Dodatkowo możesz polać całość oliwą.
  4. Posyp pestkami słonecznika i dyni.

 

KOTLETY Z BURAKA

Składniki:

- 2-3 upieczone buraki

- 1 szklanka kaszy jaglanej

- 1 cebula

- 2 ząbki czosnku

- 1/4 szklanki mąki

- 1/4 szklanki oleju

- 3 łyżki sezamu

- 3 łyżki ziaren słonecznika

- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego

- pół pęczka natki pietruszki

- pieprz, słodka papryka

Wykonanie:

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłucz, zalej dwiema szklankami wody i gotuj ok 15 min, aż wchłonie całą wodę.
  2. Cebulę, czosnek i natkę drobno posiekaj.
  3. Buraka zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  4. Wszystkie składniki wymieszaj w misce rękami, najlepiej w rękawiczkach ;)
  5. Formuj małe kotlety. Kotlety mogą być dowolnych kształtów, zwróć uwagę by były podobnej grubości.
  6. Kotlety układaj na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia
  7. Piecz w piekarniku nagrzanym na 180 stopni (góra dół) ok 30 min, a następnie delikatnie odwróć kotlety i dopiecz jeszcze 10 minut z włączonym termoobiegiem.

Gotowe kotlety można zjeść w formie burgerów w bułce albo z ziemniakami i surówką, jak klasyczny obiad. Kotlety mają w sobie kaszę, więc można je też zjeść zupełnie same z dodatkiem świeżych warzyw.