KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dzieckiem_15 04 2020

Witajcie kochane "Tygryski"!

Dziś startujemy w niezwykłą podróż W  KOSMOS.
Wysłuchajcie wiersza przeczytanego przez rodzica:

"Trampolinek w kosmosie" Urszula Piotrowska
Mknie Trampolinek w kosmos rakietą                
żeby się z bliska przyjrzeć planetom.                 
Patrzy jak krążą, krążą bez końca                    
po swych orbitach wokoło Słońca                    
i po kolei nazwy wymienia:                         
najpierw Merkury, Wenus i Ziemia,                       
Mars jest następny , za Marsem Jowisz              
(wierzyć możecie Trampolinkowi)                   
i dalej Saturn, a za nim Uran,                       
wreszcie na końcu mamy Neptuna!                  
Mknie Trampolinek, goni komety                     
kosmos podziwia z okien rakiety. 
Zapas paliwa ma jeszcze spory,
chętnie odwiedza więc gwiazdozbiory
i Niedźwiedzicom Dużej i Małej,
zdjęcie za zdjęciem robi wspaniałe.
Kurs teraz nowy na Księżyc bierze
i już po chwili biega w kraterze, 
a za nim łazik krok w krok się kręci,
bo na zabawę ma wielkie chęci.
Koniec zabawy, bo Ziemia wzywa!
Czy ta wyprawa była prawdziwa?

Pytania do wiersza:

  1. Czym Trampolinek wybrał się w podróż?
  2. Czemu chciał się przyjrzeć?
  3. Po czy krążą planety?
  4. Dookoła czego krążą planety?
  5. Jakie planety widział Trampolinek?

      planety, rakieta

.....................................................................................................................................

Czy chcielibyście dolecieć do dalekich planet, gwiazd lub na Księżyc, dzieli nas od nich ogromna odległość, jest jednak sposób, żeby tam dotrzeć. Potrzebne będą wam do tego rakiety.

Może zbudujecie je sami?

Weźcie plastikową butelkę i owińcie ją szczelnie folią aluminiową. Należy przy tym starannie wygładzić jej powierzchnię. Teraz można już wyciąć małe okienko i przykleić na rakiecie. Dzięki niemu będzie można przyglądać się mijanym planetom i gwiazdom.

Statek kosmiczny gotowy do drogi.

POWODZENIA!