KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dzieckiem_30 04 2020

Witamy Wszystkie Dzieci,

"POLSKIE TAŃCE"

Dzisiaj zapoznamy się z Polskim tańcem, jakim jest Krakowiak.

1. Krakowiak

To żywy polski taniec ludowy z okolic Krakowa, zaliczany jest do polskich tańców narodowych, w metrum 2/4 i w charakterystycznym synkopowanym rytmie. Nazwa tańca pochodzi z XVIII w. i odnosiła się do grupy tańców posiadających własne lokalne nazwy: mijany, dreptany, ścigany, skalmierzak i inne .
Charakterystyczną cechą tańca jest gromadność i przodowanie, jak również symetria i dwuczęściowość. Charakter ruchu krakowiaka to żywość, skoczność i sprężystość.
Nazwy wielu tańców  pochodzą od nazwy regionu np;

- krakowiak z Krakowa
- mazur z Mazowsza,
- kujawiak z Kujaw

2. Spróbujcie wspólnie z rodzicami zaśpiewać tę piosenkę ludową:

Krakowiak

Krakowiaczek jeden
miał koników siedem,
pojechał na wojnę,
został mu się jeden.
Siedem lat wojował,
szabli nie wyjmował,
szabla zardzewiała,
wojny nie widziała.
Krakowianka jedna
miała chłopca z drewna,
a dziewczynkę z wosku,
wszystko po krakowsku.
Buzi nie umyła ,
włosy rozwichrzyła.
A do tego jeszcze
buciki zgubiła.

3. Zabawa ,,Samochody" - wycieczka samochodowa po Polsce.

Na umówiony sygnał dziecko rusza i jedzie, na drugi sygnał zatrzymuje się.
Po każdym zatrzymaniu  dziecko może naśladować następujące czynności:

- na pierwszej przerwie wymienia koło
- na drugiej przerwie zjeżdża do myjni i po krótkim czasie wyjeżdża
- na trzeciej myje szyby.

4. Wspólnie z rodzicami wykonaj kotylion.

5. Przypomnijcie sobie piosenkę, którą śpiewaliśmy w przedszkolu:) https://www.youtube.com/watch?v=EfnHKY8hxt4

Załączniki:

Kolorowanki: 3 maja, krakowiak, mazurski, Polska
Kotylion https://www.youtube.com/watch?v=-5Rp51gqJDA
Karta pracy

Pozdrawiamy Was serdecznie i życzymy udanej majówki:)
Panie Agnieszka i Mariola