KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dzieckiem_31 03 2020

Witajcie!

Dzisiaj będziecie jak Wasi rodzice, którzy dbają o to, byście zawsze miały czyste ubranka.

                                   CO Z BRUDNYMI UBRANIAMI?

 A, o to dla was wiersz, teraz uważnie słuchajcie jak czyta mama lub tata.

 O lalce w pralce

Tu w łazience stoi pralka
Pierze się w niej moja lalka,
kręci się też mały miś-
bo się wybrudzili dziś.

Lalka była na wycieczce,
w bardzo ładnej sukieneczce,
i przypadkiem obok płotka
wpadła do kałuży z błotka.
Żeby tego było mało,
brat misia oblał kakao.....

Lalka brudna, misiek też!
- Co tu robić? Mamo! Wiesz?!
Obejrzała mama lalkę:
- Nastawimy zatem pralkę.
Wzięła misia, brudne ubrania
i wszystko poszło do prania.

Teraz czeka aż się skończy.
Wtedy lalka do mnie dołączy.    

Pytania do wiersza:

  1. Co się stało z lalką i misiem?
  2. Co zrobiła mama?
  3. Z czego zrobiona była lalka , skoro prała się w pralce?
  4. Co należałoby zrobić , gdyby była z plastiku?
  5. Kiedy mama używa pralki?

Pralka - praca plastyczna
Jeżeli masz w domu pudełko małe lub duże spróbuj zrobić z rodzicami pralkę. Wykorzystaj papier kolorowy, flamastry, farby. 

Powodzenia!

A teraz zabawa tylko dla Ciebie.
-Drogi rodzicu,ugotuj dziecku niewielką ilość makaronu spaghetti (jeśli udało Ci się kupić:))
-Ugotowane spaghetti to wiele radości z zabawy.
- Dziecko może zgniatać je i czuć jak prześlizguje się między palcami.
- Może skręcać spaghetti i udawać, że jest ono dżdżownicą , żmiją.
- Mogą trzymać za końce i próbować rozerwać.
- Mogą tworzyć obrazki w/g własnego pomysłu

    Spaghetti , spaghetti ,
    To makaron taki,
    Co dla dzieci ,
    Zmienia się w zwierzaki.

Życzymy wesołej zabawy!
Mariola i Agnieszka