KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Praca z dziećmi_12 05 2020

Dzień dobry Najmilsi,

KOTY MAŁE I DUŻE

1. Zabawa ,,Koty" - dziecko zamienia się w kota i porusza się na czworakach.

Na komendę : Koty czas na drzemkę!- dziecko udaje że zasypia.
Na hasło ,,Koty czas na psoty"- dzieci się bawią.

2. ,,Kocia rodzina"

Dziecko opisuje niektóre zwierzęta z rodziny kotowatych: kot domowy, gepard, puma, czarny jaguar, lew, tygrys, ryś

Można skorzystać z mapy zwierząt.

Ciekawostki:

- Gepard żyje głównie w afryce, jest najszybszym zwierzęciem lądowym.
- Lew kiedyś zasiedlał niemal wszystkie kontynenty, dziś żyje tylko w Afryce, a nieliczne osobniki też w Indiach. Jest największym drapieżnym kotem.

3. Ćwiczenie grafomotoryczne ,,Włóczka dla kota"

( potrzebna będzie kartka i pisak)

Dziecko rysuje kropkę na środku kartki. Następnie nie odrywając pisaka od papieru, prowadzi linię spiralną w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.

4. Zabawa ruchowa,,Roztańczone koty"

Dziecko chodzi na czworakach, udając kota w rytm muzyki.
Na przerwę w muzyce rodzic wydaje komendy a dziecko je wykonuje:

- Kot się wita (podaje łapkę)
- Koty pytają inne koty ,,Jak się masz?" ( naśladują odgłosy kota- Miau, miau..)

5 . Narysuj kota po śladzie

6. Praca plastyczno- techniczna

Materiały: dwa papierowe białe talerze, kolorowe kartki, nożyczki, klej , flamastry, włóczka lub sznurek.

Dziecko ma za zadanie z otrzymanych materiałów zaprojektować  wybranego przez siebie kota.

Może tez wykonać maskę kota.

Załączniki:

  1. Film- Dzikie koty https://www.youtube.com/watch?v=a-42u703Jkg
  1. Film- koty https://www.youtube.com/watch?v=kOZHeZ7Auoo
  1. kolorowanka 1, kolorowanka 2
  2. Karty pracy: policz koty, koty_karta

Pozdrawiamy Wszystkie Dzieci,
Panie Agnieszka i Mariola