KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Dla Dzieci_15 05 2020

Witajcie:)

"Zwierzyniec"- podróż do krainy zagadek o zwierzętach egzotycznych

 Zaczynamy!

1. "Podniebny lot" - zabawa ruchowa. Podróż do krainy zadań i zagadek związanych ze zwierzętami egzotycznymi.
Dzieci wykonują ruchy imitujące podróż samolotem. I tak:

wsiadają do samolotu - podnoszą najpierw prawą, potem lewą nogę i siadają w kręgu,
zapinają pasy - krzyżują ręce na ramionach,
włączają silnik samolotu - raz prawą, raz lewą rękę wyciągają przed siebie i cofają,
obserwują chmury za oknem - przykładają ręce do oczu tworząc lornetkę, patrzą naprzemiennie raz w prawo, raz w lewo,
lecą - rozkładają ręce na boki i poruszają się swobodnie po sali.

2. Powitanie  w "Zwierzyńcu" - krainie zadań i zagadek. Dziecko  naśladuje  pociąg i wyrusza do pierwszej stacji.

Stacja 1: "Jakie to zwierzę?" - rozwiązywanie zagadek słownych. 

Choć przypomina człowieka
Na drzewo chętnie ucieka
Banany zjada łapczywie
I wrzeszczy przeraźliwie     (małpa)

Wielkie łapy
Wielka głowa
Wokół głowy grzywa płowa
Kłopot musi mieć prawdziwy
Z uczesanej takiej grzywy     (lew)

Jest szary, powolny i wielki
I uszy ma w kształcie wachlarzy,
Ma trąbę i ogon z pędzelkiem
Je dużo i dużo też waży     (słoń)

Wśród zwierząt najdłuższą ma szyję
Więc pewno nie często ją myje
Na sierści ma plamy wzorzyste,
Wprost z drzewa zrywa liście soczyste      (żyrafa)

Stacja 2: "Jesteście zwierzątkami" - zabawa ruchowa. 

Uderzamy w "zaczarowany bęben" i podajemy polecenia: jesteście "sennym misiem", "groźnym lwem", "ciężkim słoniem", "skocznym kangurem", "wesołą małpką" (podczas zabawy, zachęcamy dzieci do wykonywania ćwiczeń narządów mowy i tak: lew - ziewa, miś - wyjada językiem miód, małpki - robią minki, posyłają całuski).

Stacja 3: "Dźwięki"- zadaniem dziecka jest odgadnięcie odgłosów dzikich zwierząt (lew, małpa, słoń, foka) https://www.youtube.com/watch?v=Rerv4Ppfq7Ua

Stacja 4: "Piosenka"- zadaniem dzieci jest zaśpiewanie znanej dzieciom piosenki "Dżungla". Zabawa ilustracyjna przy piosence. 

https://www.bing.com/videos/search?q=piosenki+dla+dzieci+d%c5%bcungla&docid=608027030739224664&mid=60673974AB24F9B1864F60673974AB24F9B1864F&view=detail&FORM=VIRE

Piosenka „Dżungla”

„Dżungla, dżungla, taka wielka dżungla ( rozkładamy ręce na boki).
Poplątane zwoje dzikich lian ( pokazujemy od góry w dół kręcone liany).
Mieszka sobie w bambusowej chatce ( daszek chatki składamy z dłoni).
Ambo Sambo dżungli wielki pan ( stukamy się piąstkami po klatce).

Ref.Strusie mu się w pas kłaniają ( z ręki do łokcia robimy szyję i dziób strusia, kłaniamy się nim).
Małpy na gitarze grają ( udajemy granie).
Ambo tu, Ambo tam, Ambo tu i tam (pokazujemy ręką raz w prawo, a raz w lewo).
Ambo Sambo ( ręce oparte na biodrach).

Doskonale znam go ( wskazujemy na siebie).
Węża się nie boi ( pokazujemy ruch pełzania przez węza ręką).
Ani lwa ( dłonie z rozpostartymi palcami i straszymy „ła,ła”).
Dla swych dzikich, leśnych ulubieńców ( ręce do łokcia złożone jedna na drugą i udajemy, że w prawej coś trzymamy)
zawsze coś pysznego w dłoni ma.” ( pokazujemy coś pysznego w dłoni).

Ref. Strusie…

3. Karta pracy- znajdż 5 różnic, karta pracy- pokoloruj zwierzęta, które mają 4 nogi

4. Kolorowanka_lew, kolorowanka_ryś

Życzymy miłej zabawy! i udanego weekendu!
Panie Mariola i Agnieszka